Rengöring

En gravsten står utsatt för väder och vind och mår bra av omvårdnad. Edurus finns till hands om du behöver professionell hjälp med tvätt av gravstenen.

Vi rekommenderar att hålla gravstenen ren och tvätta den vid behov för bästa varaktiga skydd, helst vid fuktig väderlek. När tiden går blir målad och förgylld text och dekor mer och mer skör, så det gäller att vara försiktig när man tar bort smuts som lagt sig i fördjupningar i text och dekor. Rengör text och dekor på gravstenen mycket varsamt för att undvika att råka skrapa loss färg, putsa eventuellt med mjuk tandborste.

En grovrengöring av gravstenen kan ske med högtryck eller särskild syratvätt och bör utföras av en fackman. Kontakta oss genom att fylla i och skicka in nedan formulär för ett kostnadsförslag, bifoga gärna en bild på gravstenen för att underlätta rådgivning.

Nedan följer allmänna råd för att du ska kunna vårda din gravsten på bästa sätt.

  • Råhuggen yta kräver mer underhåll än en polerad yta. En råarbetad gravsten mår därför bra av regelbunden rengöring, gärna en gång per år, med ljummet vatten eller milt tvättmedel med neutralt pH-värde (späd ut med ljummet vatten). Använd gärna en borste för att få bort eventuell smuts och mossa.
  • Finhuggen yta mår också bra av regelbunden tvätt för att hållas fin. Skötselråd är detsamma som för en råhuggen yta.
  • Mattslipad yta är lättare att rengöra än till exempel en finhuggen bearbetning, skötselrekommendationerna är detsamma som för en rå- och finhuggen gravsten.
  • Polerad yta kräver mindre underhåll och behöver mest bara torkas av då och då. Om eventuell smuts behöver tvättas bort är skötselrådet att använda vanligt vatten genom att gnida med hand eller mjuk trasa/svamp. Se till att inga sandkorn repar ytan. Vid hårt nedsmutsad yta på gravstenen kan ett milt tvättmedel med neutralt pH-värde i ljummet vatten användas.