Textkomplettering

På Edurus har vi lång erfarenhet av textkompletteringar på gravstenar och ser till att den nya texten graveras in så att den passar det som redan står på befintlig gravsten.

För att kunna utföra arbetet med ny text på en befintlig gravsten, egen natursten eller återvunnen gravsten från kyrkogården, transporterar vi stenen till vårt stenhuggeri. Om gravstenen är väldigt stor (väger över 150 kg, över 0,7 m² vid 10 cm tjocklek) eller är mycket gammal är det inte säkert att vi kan åta oss uppdraget, en avvägning sker från fall till fall. Vi hämtar och återmonterar på alla kyrkogårdar i Sverige mot en fast kostnad. Kontakta oss för en offert via formuläret nedan.

Komplettering, med eller utan renovering

Pris från: 7800 kr

I priset ingår ansökan om godkännande av komplettering på gravstenen hos kyrkogårdsförvaltningen, upphämtning, tvätt, ritning för godkännande innan gravering påbörjas, ingravering av ett nytt namn samt återmontering med befintligt fundament på gravplatsen.

Renovering innebär exempelvis ny färg i befintlig målad text eller efterhuggning runt äldre upphöjd text för att matcha ny inskription, något vi rekommenderar för äldre stenar eller inskriptioner med målad färg. Kostnad tillkommer enligt offert och antal namn/dekorer.

Ny design med en omslipning

Pris från: 11 800 kr

Vid en omslipning ingår samma steg som en komplettering men vi skapar en ritning för en helt ny design av stenens yta. I grundpriset ingår obegränsad text och dekor från vårt egna sortiment, som du hittar här, men vi kan även återskapa typsnitt och dekorer från den befintliga inskriptionen för ett högre pris.

Vi erbjuder omslipning av gravstenen så länge stenen inte är för tunn för den nya bearbetningen av text och dekor. Vid intresse av omslipning av gravsten kontakta oss genom att skicka in nedan formulär för ett offertförslag. Bifoga en bild och mått på den befintliga gravstenen för att vi ska kunna ge ett utlåtande.

Generella villkor

 • Priserna gäller inte för bronsgjutna tecken och dekorer. I dessa fall tillkommer en kostnad för inköp av nytt brons.
 • Om befintligt fundament inte uppfyller kraven för säker montering av gravstenen åtgärdar vi detta mot en kostnad på 600-2200 kr.
 • Leveranstiden beräknas till ca. 6-8 veckor från upphämtning till montering av gravstenen, med undantag vid vinterväder och tjäle.

Skicka offertförfrågan idag!

*” anger obligatoriska fält

Välj typ av offert*

Kyrkogård och gravplatsinformation

Beskrivning av sten

Typ av sten*
Dra filer hit eller
Godkända filtyper: jpg, png, pdf, jpeg, Max filstorlek: 50 MB.

  Kontaktuppgifter till beställare

  Namn*
  Adress
  Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.


  Hur går det till om man vill gravera text på en befintlig sten?

  Offert och ansökan

  Innan upphämtning av gravstenen upprättar vi en preliminär offert. Offerten ska godkännas av samtliga gravrättsinnehavare och är ett medgivande samt underlag för den ansökan vi i vår tur sänder till kyrkogårdsförvaltningen. När vi även mottagit kyrkogårdsförvaltningens godkännande kan upphämtning ske.

  Upphämtning

  Väl på gravplatsen undersöker vi om gravstenen är säkert monterad. Om det skulle visa sig att fundament inte är godkänt enligt enligt Centrala Gravvårdskommitténs regelverk kommer vi att behöva åtgärda detta. Kostnaden för att åtgärda återmontering tillkommer i sådana fall på ordern.

  Ritning

  När gravstenen nått vårt stenhuggeri börjar vi med att rengöra den från smuts, jord, alger och lavar. Vid komplettering av ny text på befintlig gravsten blir oftast skillnaden mellan den nya och befintliga texten stor, då väderlek och yttre faktorer påverkat gravstenen (blekning, färgnötning och dylikt). Vi rekommenderar därför alltid en renovering av den gamla texten/dekoren för att återskapa samma färg och kontraster som kring den nya texten.

  Vi påbörjar därefter arbetet med att ta fram en förhandsritning över önskad komplettering på gravstenen. Vi strävar efter att texten och dess bearbetning efterliknar den befintliga i så stor utsträckning som möjligt, med likadant eller liknande typsnitt och utförande, om det inte finns andra önskemål kring utförandet.

  Godkännande och produktion

  Ritningen och offerten inklusive alla kostnader skickas därefter ut för godkännande innan vi startar produktionen, för att vara säkra på att den nya ingraveringen blir rätt. Ritningen ska godkännas skriftligen av samtliga gravrättsinnehavare.

  Återmontering

  Leveranstiden beräknas till ca. 6-8 veckor från upphämtande till montering av gravstenen. Stenen monteras i enlighet med Centrala Gravvårdskommitténs riktlinjer. Vi sänder en bekräftelse via mejl med en bild på gravstenen när stenen är monterad.