Lägga till namn på befintlig gravsten.
Edurus.se / Komplettering och renovering gravsten / Lägga till namn på gravsten

Lägga till namn på gravsten

Vill du lägga till ett namn på en befintlig gravsten? På Edurus har vi lång erfarenhet av textkompletteringar på gravstenar och ser till att den nya texten graveras in så att den passar det som redan står på den befintliga gravstenen. Vi hjälper dig hela vägen från nedmontering till leverans. Läs mer här nedan eller kontakta våra rådgivare.

Lägga till namn på befintlig gravsten.

Vanliga frågor och svar om textkomplettering på gravsten

Pris från: 7800 kr. I priset för textkomplettering ingår ansökan hos kyrkogårdsförvaltningen, upphämtning, tvätt, ritning, ingravering av ett nytt namn samt återmontering med befintligt fundament på gravplatsen.
För äldre stenar eller inskriptioner med målad färg rekommenderar vi även reonvering av gravstenen. Det innebär exempelvis ny färg i befintlig målad text eller efterhuggning runt äldre upphöjd text för att matcha den nya inskriptionen. Kostnad tillkommer enligt offert och antal namn/dekorer.

Pris från: 11 800 kr. Vid en omslipning ingår samma steg som en komplettering men vi skapar en ritning för en helt ny design av stenens yta. I grundpriset ingår obegränsad text och dekor från Edurus sortiment, som du hittar här, men vi kan även återskapa typsnitt och dekorer från den befintliga inskriptionen för ett högre pris.
Vi erbjuder omslipning av gravstenen så länge stenen inte är för tunn för den nya bearbetningen av text och dekor. Vid intresse av omslipning av gravsten kontakta oss, gärna med en bild och mått på den befintliga gravstenen för att vi ska kunna ge ett utlåtande.

1. Offert och ansökan
Vi upprättar en preliminär offert som godkännes av (samtliga) gravrättsinnehavare. Därefter ansöker vi om tillåtelse för komplettering hos kyrkogårdsförvaltningen, vid klartecken sker upphämtning av gravstenen.

2. Upphämtning
För att kunna utföra arbetet med ny text på en befintlig gravsten, egen natursten eller återvunnen gravsten från kyrkogården, transporterar vi stenen till vårt stenhuggeri. Om gravstenen är väldigt stor (väger över 150 kg, över 0,7 m² vid 10 cm tjocklek) eller är mycket gammal är det inte säkert att vi kan åta oss uppdraget, en avvägning sker från fall till fall. Vi hämtar och återmonterar på alla kyrkogårdar i Sverige mot en fast kostnad. Kontakta oss för en offert via formuläret nedan.
Vid gravplatsen undersöker vi om gravstenen är säkert monterad. Om fundament inte är godkänt enligt Centrala Gravvårdskommitténs regelverk åtgärdar vi detta. Kostnad för säkring av gravsten tillkommer då till ordern.

3. Ritning
När gravstenen når vårt stenhuggeri börjar vi med att rengöra den, därefter skapas en förhandsritning över kompletteringen. Vi rekommenderar en renovering av den gamla texten/dekoren för att återskapa samma färg och kontraster som för den nya texten.

4. Godkännande och produktion
Ritningen och offerten inklusive alla kostnader skickas ut för godkännande av (samtliga) gravrättsinnehavare innan vi startar produktionen. 

5. Återmontering
Vi räknar med en leveranstid på ca. 6–8 veckor från godkännande av upphämtning till återmontering. Råder snö/tjäle kan det bli fördröjningar tills markförhållanden är goda.
Du får en bekräftelse via mejl med en bild på gravstenen när stenen är monterad.

Vi räknar med en leveranstid på cirka 6–8 veckor från godkännande av upphämtning till återmontering. Om det råder snö/tjäle kan det bli fördröjningar tills dess att markförhållandena är goda.

Faktura mejlas ut när stenen blivit monterad. Fakturan har 30 dagars betaltid.

Målad färg och förgyllning flagnar lätt vid tvätt inför arbetet med ritning och ny text. Vi rekommenderar därför att man alltid renoverar den gamla texten i samband med en textkomplettering. Det minimerar även risken för färgskillnader.

När vi hämtar en stående gravsten görs en kontroll på plats av monteringens stabilitet. Bedömer vi att det gamla fundamentet inte är säkert tillkommer en avgift för utbyte och ny säker montering av gravstenen för att garantin ska gälla. Kostnad 600-2200 kr.

Generella villkor för att lägga till namn på gravsten

  • Priserna gäller inte för bronsgjutna tecken och dekorer. I dessa fall tillkommer en kostnad för inköp av nytt brons.
  • Om befintligt fundament inte uppfyller kraven för säker montering av gravstenen åtgärdar vi detta mot en kostnad på 600-2200 kr.
  • Leveranstiden beräknas till ca. 6-8 veckor från upphämtning till montering av gravstenen, med undantag vid vinterväder och tjäle.

Kontakta rådgivare

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Svar önskas via*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

KONTAKTA OSS

Har du frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta oss för fri rådgivning. Edurus designförslag förbinder aldrig till köp och är ett bra underlag om du vill jämföra gravstenspriser eller behöver ett första utkast som hjälper dig fram till ett beslut.

Önskar du gravstensrådgivning? Vi ringer dig inom kort!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Över 35 000 levererade gravstenar - Edurus Gravstenar

Över 35 000 levererade gravstenar