Frågor & svar

Här har vi samlat våra vanligaste frågor, hör gärna av dig via vår chatt, telefon eller mejl om du inte finner svar på dina frågor och funderingar.

1. HUR GÖR MAN?

Kontakta Edurus så hjälper vi till att ta fram en design baserad på en katalogmodell eller en helt skräddarsydd sten. Ritningen och offerten ska sedan godkännas av både gravrättsinnehavare och kyrkogårdsförvaltningen innan tillverkningen startar. Vi hjälper dig genom beställningsprocessen från första skiss till leverans och montering.

Det är dödsboet efter den avlidne som utser gravrättsinnehavare. Detta görs via en anmälan till kyrkogårdsförvaltningen eller församlingsexpeditionen, och samtliga dödsbodelägare ska vara delaktiga i beslutet. Som innehavare av gravrätten medföljer rättigheter och skyldigheter, bland annat får gravrättsinnehavaren bestämma hur gravplatsen ska dekoreras. Gravstensritningen ska därför godkännas av samtliga gravrättsinnehavare då alla ska vara överens om vad som monteras på gravplatsen.

Innan man börjar fundera på hur stenen ska se ut är det bra att prata med personalen på kyrkogården. Det kan finnas lokala riktlinjer på kyrkogården som påverkar valet av modell, storlek och utseende. Det kan också vara bra att titta på kringliggande gravstenar för att få en uppfattning om hur stenen kommer att upplevas i sin omgivning. Tveka inte att höra av dig till oss för rådgivning, vi kombinerar dina personliga preferenser och önskningar kring utformningen med vad som är möjligt att genomföra vid produktion.

Vi hjälper våra kunder per mejl och telefon. Via vår hemsida kan du fylla i ett kontaktformulär eller skissförfrågan för att vi ska kunna presentera ett första designförslag som vi kan diskutera utifrån. Föredrar du ett fysiskt möte finns det möjlighet för tidsbokning i vårt showroom i Malungs Stenfabrik alternativt kontaktar du någon av våra återförsäljare. Vi samarbetar med flertalet begravningsbyråer runt om i landet som säljer våra produkter. Sker beställningen via en av våra återförsäljare vänder du dig till din rådgivare på begravningsbyrån för alla dina frågor om gravstenen.

2. DESIGN OCH TILLVERKNING

En gravsten som är tillverkad i granit är ett hållbart och beständigt val. Eftersom stenen står utomhus året om kan man tänka på att det är lättare att hålla den ren och fri från smuts, mossa och beväxning om ytan är slät. Att arbeta med stenens egna egenskaper med hjälp av olika bearbetningar i stället för att tillföra färg som kan nötas bort är också ett mer varaktigt alternativ.

Vi skräddarsyr gravstenar efter behov, alla gravstensmodeller från Edurus sortiment går att få i andra storlekar eller modifieras efter önskemål. Kostnaden beräknas om baserat på antal kubikmeter och hur avancerad modell det rör sig om.

Har du fått en ritning från Edurus och vill göra ändringar mejlar eller ringer du oss så uppdaterar vi designen efter önskemål. Uppge ditt ärendenummer (GDR eller SNO-nummer) vid kontakt så hittar vi lättare din förfrågan. Vi erbjuder upp till fem kostnadsfria ritningsförslag, därefter tillkommer en administrativ avgift till offerten om 500 kr/nytt utskick.

I vår fabrik i Xiamen i Kina, där det finns en 700-årig tradition av att skapa vackra hantverk i sten, arbetar våra stenhuggare och konstnärer med att skapa unika gravstenar till våra kunder. Vi köper råmaterialet på de internationella stenmarknaderna och väljer noggrant ut det material som är bäst lämpat för det svenska klimatet. I vår fabrik i Malung sker för närvarande gravyr på halvfabrikat samt textkomplettering, men i takt med att fabriken utvecklas kommer vi att kunna erbjuda ett sortiment av närproducerade stenar i nordisk granit.

3. LEVERANS

Tiden från första ritning till beställning beror på hur snart vi kommer fram till en design som passar. När vi mottagit en signerad beställning tillkommer en handläggningstid hos kyrkogårdsförvaltningen som också ska granska och godkänna gravstenens uppsättande. Leveranstiden från tillverkning till montering/leverans varierar mellan ca. 4–16 veckor beroende på utförande. För snabb leverans välj en gravsten i samma granitsort och bearbetning som presenteras i vårt katalogexempel.

Vi kan leverera gravstenen till en hemadress så länge det finns utrymme för avlämning, inga trappor eller hissar. Notera att det finns ett regelverk kring säker montering, om vi endast levererar gravstenen uteblir Edurus garanti för montering.

4. PRIS OCH BETALNING

En gravsten från Edurus sortiment kostar från 8900 kr till drygt 45000 kr beroende på vilken typ av modell det gäller och hur avancerad den är i sin utformning. Vi sammanställer en offert i samband med vårt ritningsförslag. I priset för stenen ingår alltid text och dekorer på stenens framsida, valfri granitsort och bearbetningar så länge du väljer från Edurus utbud och sortiment.

Det tillkommer alltid en leverans- och monteringsavgift. Kostnaden specificeras i din offert när vi vet vilken kyrkogård och gravskick det gäller då monteringsmetoderna kan variera runt om i landet. Det tillkommer även kostnad för tillbehör och tillval.

Edurus genererar en faktura när vi får klartecken från kyrkogårdsförvaltningen att stenen är godkänd. Det är 30 dagars betaltid på fakturan, stenen monteras tidigast fr.o.m. att vi mottagit full betalning. Önskas andra betalningsalternativ finns även erbjudanden via Svea Bank.

Om det finns medel i dödsboet kan vi märka fakturan med dödsboets namn för att underlätta kontakten med banken. Fakturan måste dock alltid vara utställd på en privatperson som står som ansvarig för inbetalningen och mottagare av fakturan.

Vi samarbetar med Svea Bank för andra betalningsalternativ utöver faktura 30 dagar. När du blivit kreditbeviljad erbjuds du delbetalningsalternativ, det tillkommer uppläggnings- och aviavgift samt ränta enligt Sveas villkor.

5. GARANTI OCH ÅNGERRÄTT

Edurus erbjuder 25 års garanti på gravstenen, förutsatt att stenen inte utsätts för yttre åverkan. Garantin täcker sprickor i stenen och missfärgning. Garantin gäller ej för exempelvis smuts, stearin och olja som trängt in i gravstenen. Edurus ger två års garanti på färgen i en försänkt målad eller förgylld text och dekor, dvs. att färgen inte flagnar. Edurus ger två års garanti på porslinsfotografier. Om gravstenen skadas under transport ersätter vi med en ny gravsten. 

En gravsten är en personlig produkt som görs som måttbeställningsarbete. Därför har köparen ingen ångerrätt efter att tillverkningen påbörjats. Tillverkning startar när gravstenen blivit godkänd av köpare, gravrättsinnehavare samt kyrkogårdsförvaltning. Naturliga färgvariationer som är utmärkande för natursten, såsom strimmor, stråk och marmoreringar gör inte gravstenen felaktig.

Vår tillverkning sker alltid enligt senaste upplagan av ritningen, den skrivs ut på en blästerduk som används vid produktionen. Det åligger köparens ansvar att kontrollera att ritningen är korrekt innan godkännande av beställning. Men misstag sker. Även om ritningen noga granskats, händer det ibland att ett datum eller en felstavning missas trots korrektur. Kontakta Edurus så snart du upptäcker att det blivit fel så hittar vi en lösning. Om Edurus ligger bakom felaktigheten ersätter vi dig med en ny sten.

6. MONTERING

Du får inte närvara vid monteringen av gravstenen. Denna policy har vi för att värna montörernas arbetsmiljö men också för att det är svårt att ange en exakt dag/tid för själva installationen. Montörernas arbete behöver vara mycket flexibelt med utrymme för oförutsedda händelser. Vi meddelar alltid när arbetet är utfört och bifogar en bild från gravplatsen tillsammans med din monteringsbekräftelse, så att du får se hur det ser ut.

Edurus garanterar att gravstenen monteras enligt Centrala gravvårdskommitténs monteringsanvisningar gällande säker montering, samt lokala anvisningar så länge de minst uppfyller CGK´s regelverk. Edurus ger ett års garanti på monteringen av gravstenen gällande rakhet och stabilitet.

Rör inte en nyligt monterad gravsten, den är känslig för stötar och rörelser. Om man ruckar eller skakar på gravstenen direkt efter den har blivit monterad skadar man monteringen och riskerar att få en gravsten som inte längre står säkert. Det är fullt normalt att stenen är ruckbar dvs. den ska gå att vicka lite. Stenen ska kunna lyftas av dubbarna inför en framtida gravsättning eller annat arbete på kyrkogården. Det ingår i kyrkogårdsförvaltningens uppdrag att testa monteringens stabilitet, detta görs tidigast 2–6 månader efter en installation.

7. TEXTKOMPLETTERING OCH RENOVERING

Målad färg och förgyllning flagnar lätt vid tvätt inför arbetet med ritning och ny text. Vi rekommenderar därför att man alltid renoverar den gamla texten i samband med textkomplettering. Det minimerar även risken för färgskillnader.

När vi hämtar en stående sten görs en kontroll på plats av monteringens stabilitet. Bedömer vi att det gamla fundamentet inte är säkert tillkommer en avgift för utbyte och ny säker montering av gravstenen för att garantin ska gälla.

Vi räknar med en leveranstid på ca. 6–8 veckor från godkännande av upphämtning till återmontering. Råder snö/tjäle kan det bli fördröjningar tills markförhållanden är goda.

Fakturan mejlas ut när stenen blivit monterad, 30 dagars betaltid.

I de allra flesta fall kan vi gravera text på naturstenar, men ytan behöver vara ”len som ett äggskal” för att vi ska kunna åta oss uppdraget. Skicka oss bildunderlag och mått så blir det lättare för oss att göra en bedömning.