Gravstensguiden

Ritning och offert

När du väljer gravsten kan det antingen vara från Edurus katalogutbud eller så kan du göra en helt skräddarsydd sten. Vi på Edurus erbjuder kostnadsfri rådgivning via telefon och mejlkontakt. Vi finns här för dig genom beställningsprocessen från idé till monterad gravsten.

När du skickar in en offertförfrågan via vårt beställningsformulär återkommer vi till dig inom 5 arbetsdagar.

Om det känns överväldigande att välja gravstensmodell, granitsort, textbearbetning, dekor och tillval själv kan du enkelt fylla i ett av våra kontaktformulär så kontaktar vi dig och hjälper dig igenom beställningsprocessen steg för steg.


Beställning och ansökan

Både gravrättsinnehavaren och kyrkogårdsförvaltningen behöver godkänna gravstenen. Gravrättsinnehavaren är den/de som ytterst ansvarar för gravplatsen. Om du är osäker på vem som är gravrättsinnehavaren i er familj tar du kontakt med kyrkogårdsförvaltningen.

Kyrkogårdsförvaltningen behöver ge sitt medgivande för uppsättning av gravstenen. Den ritning och offert som vi på Edurus tar fram till dig är även utformad som en ansökan till kyrkogårdsförvaltningen. Det tar vanligtvis ca. 1–2 veckor att få ett godkännande från dem.


Betalning, leverans och montering

Leveranstiden för gravstenen du beställer är ca. 12-16 veckor från produktionsstart för skräddarsydda produkter, med möjlighet till kortare tid för katalogprodukter. Tillverkningen av gravstenen startar så fort Edurus mottagit både gravrättsinnehavarens och kyrkogårdsförvaltningens godkännande och då skickar vi din faktura med 30 dagars betaltid. Monteringen av gravstenen görs enligt Centrala gravvårdskommitténs regelverk för säkra monteringsmetoder. Vi skickar en preliminär monteringsplan till dig men när monteringen av gravstenen sker beror främst på markförhållanden på gravplatsen.

Edurus levererar och monterar gravstenar i hela Sverige.


Garanti och leveransvillkor

Edurus erbjuder 25 års trygghetsgaranti på gravstenen. Detta är förutsatt att gravstenen inte utsätts för yttre våld. Garantin täcker sprickor i stenen och missfärgning. Garantin gäller ej för exempelvis smuts, stearin och olja som trängt in i gravstenen.

För färg i text och dekor ger Edurus två års garanti d.v.s. att färgen inte flagnar.


Stenvård

En gravsten står utsatt för väder och yttre faktorer, för att stenen ska hålla sig fin över lång tid mår den bra av omvårdnad och rengöring.

Edurus finns till hands när du behöver hjälp med exempelvis tvätt, textkomplettering och renovering av din gravsten.